2012. dec 10.

Karácsony közeledik...

írta: ildsisy
Karácsony közeledik...

000003022.gif

Nemrég hallottam, de olvastam is régebben, hogy karácsony előtt, jóval fel lehet készülni, előre megfőzni ételeket. Főleg, ha utolsó percig dolgozunk, és nem lenne rá sok időnk, fáradtan az ünnepen elkészíteni.

Nem vagyok ennek az ötletnek a híve, mert egy karácsonyi, ünnepi ételt frissen szeretem főzni.

Voltak olyan évek, hosszú évek, mikor utolsó percig dolgoztam, sőt 24-én is (2 óráig) és nagyon fáradtan értem haza. Ilyen esetben a halászlét előző nap főztem meg, este, 24-re. A pontyszeleteket előre jól besózva, 24-én paníroztam be. A lila hagymás-zelleres krumplisalátát, előző nap, este készítettem el, úgy, mint a párolt káposztát is. Vagy egy-egy dec. 23-i hajnalon (munka előtt) a töltött káposztát is megfőztem. Ezeket az ételeket lehet előre elkészíteni, de csak pár nappal előre.

Az, hogy pl. a családi karácsonyi nagy fazék tyúklevest jó előre megfőzve, dobozokba téve, lefagyasztva, azt nem teszem meg. Sem a rizottót, sem a krumpli köretet. Sem a megtöltött, befűszerezett húsokat, sem bepanírozottat nem fagyasztok le, soha. Van aki megteszi, én nem.

Sok mindenfélét fagyasztgatok le egész évben, leveseket, pörköltöt, főzeléket, ha marad dupla adag.

De, az ünnepi levest imádom 25-én korán reggel feltenni főzni. Az illata beborítja az egész konyhát. Szeretem ezt az illatot. A család is.

Majd jön a pecsenye kacsa, plusz combokkal (melyek előző este befűszerezve várják a másnapot, hűtőben). Annak a finom illata lenyűgöző, mikor sül a sütőben 25-én.

Pár éve 25-én kacsát sütök. Reggel kiveszem a doboz párolt káposztát, és folyamatos forrásban lévő vízben egy lábosban olvasztom fel. (nem  mikróban!)

Részleteket nem írok le, mi lesz az én menüm, a tavalyi (ugyanaz, minden ugyanúgy) nem unalmas, de nem újítok, mert ezeket az ételek szeretjük. Bár rég óta foglalkoztat az egyben sült ponty, sok zöldség mellé- sütőben sütve. Majd talán legközelebb.

Múlt héten a Vásárcsarnokban voltam. Fél tyúkért mentem, és 3 sertés körömért. Kolbászért.

Féltem, előre a húsoktól, hogy nehogy régebbi szériából akarjanak adni a hentesek. A sok hentespult közül, kiválasztottam egyet, és rámutattam a fél tyúkra. "- Azt kérem." Fizettem, nem keveset, 1000 ft valahányat. Már bontottam is ki (fizetés után!) a tyúkomat. Persze, hogy büdös volt!!! Megint. Van egy szag (!) amit nem bírok elviselni húsoknál. Ami nagyon ismerős, rossz szag. Nem illat. Tehát nem friss! Pedig a hét közepén mentem a piacra, mikor (állítólag) friss hús szállítás érkezik. Kicsit furcsállottam, hogy csak 1 db. fél tyúk van... erre a jelre, kora reggel a csarnokban felfigyelhettem volna ennél a pultnál. Szóval, azonnal közöltem a hentessel, ezt nem kérem!!! Büdös. Ő már adta is vissza a pénzem szó nélkül!!!...

Mentem egy másik henteshez, ott marhahúst vettem (igazit, nem büdöset) Újévre húslevesnek.

Idén sem hagyom ki a közkedvelt libamájat, egy kisebb darabot vettem. Ő megy a fagyasztóba.

Ebből a hizlalt libamájból lesz majd a kedvencünk: szeletekre vágva, kevés ideig megsütni , és vörös boros, kis tejszínes gyümölcsmártással tálalom majd. Vagy málnából, vagy meggyből készül. Meggy van eltéve a spejzban, málnát venni lehet, akár aszalt, akár fagyasztott nyerset, majd meglátom.

Második éve, hogy rákaptunk a libamájra, de csak karácsonykor. Nagyon finom az íze!

Majd megláttam 3 darab szép körmöt, ezeket a töltött káposztába szoktam belefőzni. Nagymamám készítette így mindig gyermekkoromban, volt benne még farok is, imádom a káposztában.. Tehát megvettem, NEM szagoltam meg.

Mentem egy harmadik henteshez, ahol végre kaptam fél tyúkot, szépet, és nem büdöset. (persze, megszagoltam). Hazaértem, és én buta, a körmöket itthon szagoltam meg! Ugyanaz a szag, ami nekem nem tetszik! Kidobtam, mind a hármat. De 500 forintot is...

Részemről évek óta szégyellem megszagolni a húsokat a hentesek előtt, de úgy látszik soha nem tanulom meg: muszáj az én pénzemért ezt megtenni. De, majd legközelebb!

A pontyom már feldarabolva, nyersen a fagyasztóba. Élő ponty lett véve.

Tanácsolják, hogy a süteményekhez való mákot, diót már most le lehet darálni, és a hűtőbe betenni. Ez is ráér nálunk.

giggle.gif

Legközelebb, ígérem, valami új ételt próbálok ki, és megmutatom. Addig is érdemes az elmúlt posztjaimba belenézni, mert voltak azért újdonságok is. Legalábbis számomra. Főleg az idei fűszeres-húslében megfőtt májas rudam, és pulykaroládom!... Azt hidegtálnak minél előbb, ismét elfogom készíteni, lehet, hogy szilveszterre! Ajánlom!

  http://fozestudomanya.blog.hu/2012/08/29/szulinapomra_keszult 

Minden kedves Olvasómnak nagyon kellemes karácsonyi ünnepet, és Boldog Új Évet kívánok! Meg persze jó sütést-főzést, finomakat!!!

45232.gif 

2012. december, ildsisy

Szólj hozzá

Karácsony közeledik...